Pepers

2014-11-05

De zaden van pepperlover.com zijn binnen! Heb drie cultivars besteld, maar kreeg er drie extra kado. Ben wel gewend dat zaadhandelaren een kadootje doen bij elke bestelling, maar dit is best veel. Het zijn ook nog leuke pepers die ik kado kreeg. De site is zeer onhandig bij bestellen, maar met een paar dollar per cultivar, ca 30 zaden per cultivar, veel kadozaden en lage bezorgkosten zijn ze erg goedkoop.

Cultivar

Soort [1]

CP/OP [4]

Oogst

T/m

Aantal

Opmerkingen

Aji Citó

annuum

CP

2014

2017

ca 30

Van pepperlover.com

Aleppo (Halabe)

annuum

CP

2014

2017

ca 30

Van pepperlover.com

Çumra Cherry

annuum

CP

2014

2017

ca 30

Van pepperlover.com

Malih-Helow (MilH halwa)

annuum

CP

2014

2017

ca 30

Van pepperlover.com

Pasilla Bajio

annuum

CP

2014

2017

ca 30

Van pepperlover.com

Rosemary Pepper (Biberiye)

annuum

CP

2014

2017

ca 30

Van pepperlover.com

2014-11-03

Hoogste tijd dat ik m'n pagina over pepers ga veranderen in een directory. Ik denk aan een pagina per cultivar die ik ooit had met korte beschrijving en evt foto's. Verder een pagina met beschikbaar zaad, voor mijzelf of om evt te ruilen. De blog dan gebruiken voor wat ik steeds gedaan heb.

Vandaag van twee cultivars zaad gewonnen:

Cultivar

Soort [1]

CP/OP [4]

Oogst

T/m

Aantal

Opmerkingen

Lemon Drop

baccatum

CP

2014

2017

ca 50

Pequin From Ischia

annuum

OP

2014

2017

ca 70

2014-11-01

Vrijdag twee boeken binnengekregen over het kweken van pepers: Growing Chillies van Jason Nickels en The Complete Chile Pepper Book van Dave DeWitt & Paul W. Bosland. Het eerste boek is Engels, dun en heel praktisch. Het tweede boek is Amerikaans, veel dikker en bevat ook recepten en zo. Wat betreft mesten spreken ze elkaar wat tegen. Ik denk dat het eerste boek me het meest bevalt. Ik las het in een paar uur uit en het gaf me alle informatie die ik nodig had. Veel wist ik al wel.

De Biberiye die ik dacht te hebben is toch een fout zaadje tussen de Hungarian Yellow Wax geweest. Er is nog een plant opgekomen die er zo uit zag en zeker een HYW was. De echte Biberiyes zijn klein gebleven. Te onrijp zaad geoogst vorig jaar, denk ik. Heb gelukkig in USA nu zaadjes weten te bemachtigen van deze peper, bij pepperlover.com. Daar tevens een Syrische peper (Malih Helow = MilH Halwa = zout-zoet in het Arabisch) and Aji Cito besteld.

Lijst van zaden die ik nu heb:

Cultivar

Soort [1]

CP/OP [4]

Oogst

T/m

Aantal

Opmerkingen

7-Pot (7-Pod) Primo

chinense

Bhut Jolokia

chinense

OP

2014

2017

3

Biberiye [3]

annuum?

OP

2013

2016

ca 50

Hebben het in 2014 heel slecht gedaan

Cayenne

annuum

CP

2015

ca 200

Fatalii Red

chinense

CP

Jamaican Hot Chocolate

chinense

CP

Hungarian Yellow Wax

annuum

CP

2015

ca 100

Lemon Drop

baccatum

CP

2016

7

Orozco

annuum

CP

2016

7

Pequin From Ischia

annuum

OP

2014

2017

Rocoto Red

pubescens

CP

2017

7

Rocoto Red

pubescens

CP

2014

2017

Royal Gold

chinense

Tabasco

frutescens

CP

2016

7

Tabasco

frutescens

OP

2014

2017

Trinidad Scorpion Orange

chinense

OP

2014

2017

ca 40

2014-08-24

De peperplanten in de werkkamer groeien goed. Ik heb er 16 planten van zes verschillende cultivars: cayenne, hungarian yellow wax, lemon drop, rocoto red, biberiye en orozco. Hoogste is de rocoto red. Die is ca 80 cm hoog nu. Al een paar keer kunnen oogsten van de cayenne- en hungarian yellow wax-pepers. De oogst is nog niet groot en ik kan deze bijhouden met opeten.

Ik betwijfel of de biberiye helemaal raszuiver is. De vruchtjes hebben denk ik meer een appelvorm dan de lampionvorm die ik me van vorig jaar herinner, en ze hebben een grappige paarse en oranje/rode blos. Misschien een goed uitgevallen kruising? Kan 'm dan misschien 'hot apple' dopen of zo :)

Wat foto's:

Peperplanten in werkkamer
Vrijwel rijpe 'biberiye'
Rijpe cayennepepers (rood) en onrijpe hungarian yellow wax peper (groen)

2014-06-28

Overzicht van pepers die ik in 2014 thuis (achtertuin en binnen), op het werk en in de volkstuin heb. Ik heb vijf van deze rassen zelf uit gekocht zaad opgekweekt, een uit zaad gewonnen uit pepers van vorig jaar en de rest van planten uit een verrassingspakket met peperplanten van Vreeken's zaden. In dat verrassingspakket zaten meest schroeiend hete pepers. Enkele waren ooit 's werelds heetste. Nu nog zijn er meerdere uit de huidige top-10 van heetste pepers. 't Was dus meer een verAssingspakket :) Met mijn huidige tolerantie voor hitte, zou ik die nu nog niet gekocht hebben, en wellicht nooit. Maar er zitten wel beroemde namen bij, waaronder de peper die tot eind 2013 de heetste ter wereld was (Trinidad Scorpion). Van de Cayenne en Hungarian Yellow Wax heb ik elk meer dan tien planten; van de rest één tot enkele. Op de volkstuin doen ze het dit jaar heel erg slecht. Van de 20 planten die ik zette, zijn er nog maar enkele over, die nauwelijks groeien. De pepers die ik binnen op m'n werkkamer voor het raam heb staan, groeien meest heel hard. De planten zijn hoog opgegroeid. De bladeren zijn groot en dun. De planten maken geen al te sterke indruk. Er staan er al wel een aantal in bloei. De planten achter in de tuin, in potten, zijn meer gedrongen maar ogen beter.

Cultivar

Soort [1]

Vorm en kleur vrucht

Scoville Heat Units [2]

7-Pot (7-Pod) Primo

chinense

Zeer wrattige rode belpeper

800.000 - 1.000.000

Bhut Jolokia

chinense

Wrattige lange rode kleine paprika

800.000 - 1.000.000

Biberiye [3]

annuum?

Kleine geelwitte belpeper

1.500 - 3.000?

Cayenne

annuum

Lang dun rood

30.000 - 50.000

Fatalii Red

chinense

Wrattige lange rode kleine paprika

125.000 - 325.000

Jamaican Hot Chocolate

chinense

Bruine wrattige kleine paprika

100.000 - 200.000

Hungarian Yellow Wax

annuum

Middelgroot langwerpig lichtgeel

1.500 - 15.000

Lemon Drop

baccatum

Klein langwerpig geel

5.000 - 30.000

Orozco

annuum

Klein langwerpig, div kleuren (vooral sier)

5.000 - 30.000

Pequin From Ischia

annuum

Heel klein rood pepertje

100.000 - 140.000

Rocoto Red

pubescens

Kleine rode paprika-vorm

30.000 - 50.000

Royal Gold

chinense

Gele wrattige belpeper (Habanero)

? (zeer heet)

Tabasco

frutescens

Klein langwerpig geel/rood

30.000 - 70.000

Trifetti (Purple Tiger)

annuum

Kleine donkerpaarse paprika's (sier, blad)

5.000 - 30.000

Trinidad Scorpion Orange

chinense

Oranje belpeper met 'staartje'

800.000 - 1.000.000

Ik probeer van alle pepers zaden te verzamelen als de planten vrucht willen zetten. Orozco zaai ik volgend jaar alleen om kado te doen aan mensen en misschien een voor op het werk. Idem Trifetti.

2014-06-14

Verlanglijst van aanvullende cultivars voor volgend jaar:

Cultivar

Soort

Vorm en kleur vrucht

Scoville Heat Units

Bishops Crown

baccatum

Tulpvormig rood

5.000 - 15.000

Jalapeño

annuum

Klein langwerpig groen (bij oogsten nog)

2.500 - 8.000

Grandpa's Home Pepper

annuum

Klein langwerpig rood

0 - 1.000

Habanero

chinense

Div kleuren, paprikavormig

100.000 - 350.000

Madame Jeanette

chinense

Kleine kreukelige lange paprika

125.000 - 325.000

African Bird's Eye

frutescens

Klein langwerpig rood

100.000 - 225.000

[1]Alle pepers (en paprika's) zijn van genus Capsicum. Vijf soorten (species) zijn voor consumptie relevant: C. annuum, C. chinense, C. frutescens, C. baccatum en C. pubescens. Met "C. annuum" wordt bedoeld "Capsicum annuum". Voor de andere soorten geldt het zelfde. Van C. frutescens en ook C. chinense wordt aangenomen dat het ondersoorten zijn van C. annuum. C. frutescens en C. annuum zie je voor sommige cultivars beide gebruikt worden. Binnen deze soorten zijn er duizenden cultivars (rassen), vooral binnen C. annuum. De allerheetste pepers zijn in de regel C. chinense cultivars. Paprika's (Engelstaligen noemen dat sweet peppers) zijn C. annuum cultivars.
[2]Scoville Heat Units (SHU) is meest gebruikte maat voor de hitte van de peper. Hoe heet het ervaren wordt hangt van ervaring persoon af. Voor mij geldt de volgende indeling: Tot ca 5.000 : mild heet. 5.000-30.000 : heet. 30.000-100.000 : behoorlijk heet. 100.000-300.000 : zeer heet. Meer dan 300.000 : schroeiend heet. Record voor een peper is ruim 2 miljoen SHU. Pure capsaïcine is 16 miljoen SHU.
[3]Is Turkse heirloom peper. Zaad bekomen van eerder door volkstuinbuurman Ali (van Turkse afkomst) geschonken plantjes.
[4]Closed Pollination / Open Pollination. Is het zaad gegarandeerd raszuiver? Pepers zijn zelfbevruchtend, maar kunnen door insecten ook bevrucht raken door andere pepers van dezelfde soort en vaak ook van andere soorten. CP = Closed Pollination = kweker heeft zorg gedragen dat alleen zelfbevruchting optrad of bevruchting met zelfde ras. OP = Open Pollination = er is een kans op bevruchting via ander ras. Alle gekochte zaad beschouw ik als CP. Alle zaad van eigen oogst van planten die buiten stonden tijdens bloei beschouw ik als OP. Alle zaad van eigen oogst van planten die binnen stonden tijdens bloei en die ik meest met vinger bevruchtte, beschouw ik als CP, maar dat zullen mensen misschien discutabel vinden.